Az ismerkedés legalapvetőbb hibája

Mi lehet az ismerkedés legalapvetőbb hibája?

Ebben a témakörben, sokan és sokféle megoldást próbáltak már adni azok számára, akiknek gondjuk van egy kapcsolatban. Egy kapcsolat lehet jellegét tekintve együttélés, barát-barátnő, vagy akár házasság, az alapvető problémák minden esetben ugyanazok, de legalább is nagyon hasonlóak.

Sokan azt gondolják, hogy ez a rész a legegyszerűbb, pedig a legtöbb konfliktus innen ered. Akik már átélték ennek a játéknak a részleteit, azoknak nem meglepő, ha azt állítom, hogy a bók, a bókolás, és a csábításnak a milliónyi apró trükkje révén érjük el hogy a következő nagy Ő belénk habarodjon, és lehetőleg ez az állapot hosszú ideig fenn is maradjon.

Az ismerkedés fázisában a középpontban az ÉN van, mindkét fél esetében. A „hagyományos” csábításnak a lényege, hogy a saját egyéniségünkkel, a habitusunkkal, a tudásunkkal, és minden más bevethető képességünkkel, elkápráztassuk a jövendőbelit. És a nagy Ő az esetek többségében be is dől ennek a színjátéknak.

Ne szépítsük, valóban színjáték, hisz a valós dolgokat eltúlozva, – esetenként olyan  tulajdonságokat is megmutatva, ami soha nem is létezett, – olyan képet festünk magunkról, ami óvatosan fogalmazva is hamis.

A csalás magja immár el van vetve, jöhet a folytatás. Tipikus jelenség, hogy az udvarlás során megmutatott énünk, ami valamilyen mértékben hazugság, az induló kapcsolat során, idővel visszaáll alapra, ami megfelel a valós énünknek.

„Egy meglévő kapcsolat tartóssága azon a tényen alapszik, hogy az ismerkedés során milyen mértékben volt túlzó, vagy hiányos önmagunk bemutatása, és annak mennyi volt a valóságtartalma.”

Amikor már jócskán benne vagyunk az aktuális kapcsolatban, akkor elfogynak a bókok, nincs több kedveskedés, nincs motiváció arra, hogy mindennap megborotválkozz, hogy sminkeld magad, hogy naponta tiszta ruhát vegyél fel, hogy ajándékot adj, és még sorolhatnánk, hogy mi minden tűnik el szépen, fokozatosan.

Mire minden eltűnik, ami az elején fontos volt, vagy csak annak tűnt, akkor eltűnik az a kapocs, ami összehozta a párt, és belesüpped az unalom mocsarába. És ekkor kezdődik elölről minden, csak éppen egy másik személy a célpont.

Amikor olyat állítasz magadról, ami nincs, vagy legfeljebb csak nyomokban fedezhető fel, akkor azt lehet szépítgetni, lehet jelzőkkel illetni, de a legjobb, ha nevén nevezzük, ez egy hazugság. Ha egy kapcsolatban megjelenik, bármilyen apróság gyanánt, akkor onnantól kezdve, a kapcsolat elkezd zsugorodni, és idővel már kezelhetetlen helyzet lesz belőle.

Mindegy, hogy milyen a látszat, mit mutatsz a külvilág felé, belül már tudod, hogy már soha nem lesz olyan, mint az elején, ahogy azt egykor elképzelted. Sok esetben az ilyen kapcsolatot hosszú ideig fenntartják, befoltozva a látható hiányosságot, megokolva, hogy mások miért látják másnak, mint amilyen belülről valójában.

Az első hiba után az emberek beletesznek a kapcsolatukba egy másodikat, amitől azt remélik, hogy majd jobb lesz, de ha voltál már ilyen helyzetben, akkor pontosan tudod, hogy nem lesz jobb.

A ma elterjedt párkapcsolati megoldások, nem érnek egy fabatkát sem, – közös programok, beszélgetések, mentális programozás, pszichoterápia, stb. – hisz nem magát a problémát kezelik, hanem a látszatot igyekeznek állandósítani, hogy még tovább tartson az, amiről már tudjuk, hogy vége.

 

Tags:
0 Comments

Leave a reply

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*

© 2018 -2022 Nő és Férfi

Log in with your credentials

or    

Forgot your details?

Create Account